Biografie

Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema werd geboren op het eiland Java in Nederlands-Indië (nu Indonesië), als zoon van plantage manager Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema Sr. en Cornelia Vreede. Hij schreef zijn eerste twee boeken als student aan de Universiteit Leiden waaronder een bestseller over een lift-avontuur door Amerika. Hij behaalde een diploma rechten in Leiden, terwijl de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken. Hij werd lid van het verzet, verbleef enige tijd in een SS-gevangenis, maar in 1941 ontsnapte naar Engeland.

Na vier jaar van oorlogvoering als een Nederlands-Britse geheim agent en Royal Air Force piloot, keerde hij terug naar Nederland bevrijd als adjudant van koningin Wilhelmina. In 1944 werd hij geridderd door de koningin en bekroond met de Netherland's Medal of Honor voor zijn acties in de Geheime Dienst, versierd met Nederlandse en Britse DFC (Distinguished Flying Cross) voor zijn 72 missies in de Royal Air Force.

Na WW2 emigreerde hij naar de Verenigde Staten van Amerika, waar hij een periode werkte als acteur in Hollywood, om vervolgens te werken bij NBC TV in New York.  Na verloop van tijd' werd hij een deel van de “Today” en “Tonight” - shows (Manager, Deelnemen Programma's) en uiteindelijk een vice-president. In 1956 tijdens de “Koude Oorlog” diende hij als directeur van Radio Free Europe in München.

In 1971 vestigde hij zich op Hawaii en begon met full time schrijven. Zijn schrijfinspanningen resulteerden in  internationale bestseller “Soldaat van Oranje”, van dit boek werd een film gemaakt geregisseerd door Paul Verhoeven. De film won de Los Angeles Film Critics Association Award voor Beste Buitenlandse Film in 1979. Een jaar later, in 1980, kreeg een Golden Globe nominatie voor Beste Buitenlandse Film.

Begin 2006 werd Erik benaderd door producer Fred Boot, die een Nederlandse musical ‘Soldaat van Oranje” ' wilde maken.  De premiere vond plaats op 30 oktober 2010 in aanwezigheid van Koningin Beatrix en Prinses Irene.  Het is sindsdien uitgegroeid tot de langstlopende musical ooit geproduceerd in Nederland.

Erik Hazelhoff Roelfzema overleed op 26 september 2007 thuis in zijn geliefde Hawaii, op de leeftijd van 90.